Μη χασετε

Αρχείο άρθρων

Aνευρυσματική κύστη ΟΜΣΣ σε κορίτσι ηλικίας 9 ετών

Η ανευρυσματική κύστη των οστών είναι ένα μονήρες, καλόηθες, κυστικό μόρφωμα με αιματηρό περιεχόμενο, που εμφανίζεται σε νεαρά άτομα και κατατάσσεται στους καλοήθεις όγκους των οστών. Δε δίνει μεταστάσεις, αλλά μπορεί να επεκτείνεται και να υποτροπιάζει τοπικά. Περιγράφεται κορίτσι, ηλικίας 9 ετών, με χρόνιο άλγος στην (ΑΡ) οσφυική-ιεροκοκκυγική περιοχή, στο οποίο τέθηκε η διάγνωση της ανευρυσματικής κύστης ΟΜΣΣ.

Διαβάστε περισσότερα »

Ισχαιμικό εγκεφαλικό έμφρακτο σε αγόρι ηλικίας 5 ετών με νευρινωμάτωση τύπου 1

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) αποτελούν μία από τις δέκα κύριες αιτίες θανάτου στην παιδική ηλικία και εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή νοσηρότητα και υψηλό κόστος αποκατάστασης για τους επιβιώσαντες μικρούς ασθενείς. Περιγράφεται η περίπτωση άρρενος ασθενούς ηλικίας 5 ετών που προσήλθε στην κλινική μας με οξεία εγκατάσταση δεξιάς πυραμιδικής συνδρομής. Το παιδί έφερε πολλαπλές καφεγαλακτόχρωες κηλίδες στον κορμό, ενδεικτικές νευρινωμάτωσης τύπου 1. Από τον αρχικό εργαστηριακό έλεγχο, η γενική αίματος και οι βιοχημικές εξετάσεις ήταν φυσιολογικές, ενώ ο έλεγχος του πηκτικού μηχανισμού έδειξε μεταλλάξεις του γονιδίου ΜΤHFR, του παράγοντα V-Leiden και της FII-προθρομβίνης. Ακο- λούθησε νευροαπεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία (MRI) και μαγνητική αγγειογραφία (MRA/MRV) εγκεφάλου ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη ισχαιμικού εμφράκτου και αλλοιώσεων της πρόσθιας και μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας. Το παιδί τέθηκε άμεσα σε αντιεπιληπτική και αντιπηκτική αγωγή και ξεκίνησε καθημερινές συνεδρίες φυσιοθεραπείας. Ένα μήνα μετά την έξοδο του παιδιού από την κλινική μας παρατηρήθηκε υπολειμματική βλάβη της δεξιάς άκρας χειρός και συστήθηκε συνέχιση της αγωγής για τουλάχιστον 6 μήνες.

Διαβάστε περισσότερα »

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων της βρεφικής και παιδικής ηλικίας με προπρανολόλη

Πρόσφατες μελέτες υπερθεματίζουν την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της προπρανολόλης στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων της βρεφικής ηλικίας, όταν η θεραπευτική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η προσέγγιση της χορήγησης της προπρανολόλης ως πρώτης γραμμής θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση των ιμαγγειωμάτων. Η μελέτη παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αγωγής σε 10 ασθενείς από το σύνολο των 20 ασθενών με αιμαγγειώματα που προκαλούσαν λειτουργική διαταραχή και αισθητικό πρόβλημα και υποβλήθηκαν σε αγωγή με προπρανολόλη. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο πριν την έναρξη της θεραπείας. Η χορηγούμενη δόση της προπρανολόλης ήταν 2 mg/kg/ημέρα με αρχική καταγραφή των ζωτικών σημείων. Η μέση ηλικία έναρξης της αγωγής ήταν οι 7 μήνες. Δεν παρατηρήθηκε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια και δε χρειάστηκε να διακοπεί η θεραπεία σε κανέναν από τους ασθενείς. Η μέση διάρκεια της χορηγηθείσας φαρμακευτικής αγωγής ήταν οι 7 μήνες. Η συνολική ανταπόκριση στη θεραπεία ήταν άριστη και ευοίωνη. Προοπτικές ελεγχόμενες δοκιμές και μελέτες είναι αναγκαίες για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων χορήγησης της προπρανολόλης ως πρώτης γραμμής θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων της βρεφικής ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα »

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων της βρεφικής και παιδικής ηλικίας με προπρανολόλη

Πρόσφατες μελέτες υπερθεματίζουν την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της προπρανολόλης στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων της βρεφικής ηλικίας, όταν η θεραπευτική παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η προσέγγιση της χο¬ρήγησης της προπρανολόλης ως πρώτης γραμμής θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων. Η μελέτη παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αγωγής σε 10 ασθενείς από το σύνολο των 20 ασθενών με αιμαγγειώματα που προκαλούσαν λειτουργική διαταραχή και αισθητικό πρόβλημα και υποβλή¬θηκαν σε αγωγή με προπρανολόλη. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο πριν την έναρξη της θεραπείας. Η χορηγούμενη δόση της προπρανολόλης ήταν 2 mg/kg/ημέρα με αρχική καταγραφή των ζωτικών σημείων. Η μέση ηλικία έναρξης της αγωγής ήταν οι 7 μήνες. Δεν παρατηρήθηκε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια και δε χρειάστηκε να διακοπεί η θεραπεία σε κανέναν από τους ασθενείς. Η μέση διάρκεια της χορηγηθείσας φαρμακευτικής αγωγής ήταν οι 7 μήνες. Η συνολική ανταπόκριση στη θεραπεία ήταν άριστη και ευοίωνη. Προοπτικές ελεγχόμενες δοκιμές και μελέτες είναι αναγκαίες για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων χορήγησης της προπρανολόλης ως πρώτης γραμμής θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων της βρεφικής ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα »

Εκτεταμένη εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση σε αγόρι 14 ετών

Τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, αν και σπάνια στα παιδιά, αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επιβίωση παιδιών με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, στη χρήση κεντρικών φλεβικών καθετήρων, καθώς και στη χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι νέες απεικονιστικές μέθοδοι και η αναγνώριση και εργαστηριακή τεκμηρίωση περισσότερων προθρομβωτικών παραγόντων συμβάλλουν στην κλινική υποψία της θρόμβωσης, διευκολύνουν τη διάγνωση και καθορίζουν τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Περιγράφεται περίπτωση ’4χρονου εφήβου με άλγος, οίδημα και χωλότητα του αριστερού κάτω άκρου, στον οποίο τέθηκε η διάγνωση της εκτεταμένης εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης, μετά τον εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο. Αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με τη χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

Διαβάστε περισσότερα »

Περίπτωση άρρενος ασθενούς ηλικίας 3 ετών με χρόνια φλεγμονώδη απομυελινωτική πολυνευροπάθεια (CIDP) και ανασκόπηση της βιβλιογραφίας

Η χρόνια φλεγμονώδη απομυελινωτική πολυνευροπάθεια (CIDP) ανήκει στις επίκτητες απομυελινωτικές πολυνευροπάθειες αυτοάνοσης αιτιολογίας. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες αλλά στα παιδιά είναι σπάνια. Περιγράφεται η περίπτωση άρρενος ασθενούς ηλικίας 3 ετών που προσήλθε στην Π/Δ κλινική απύρετος και σε καλή γενική κατάσταση. Οι γονείς ανέφεραν τα εξής συμπτώματα τα οποία εμφανίστηκαν από διμήνου και εκδηλώθηκαν σταδιακά: κόπωση μετά από περπάτημα 500 μέτρων ή μετά από παιχνίδι, συχνές πτώσεις του παιδιού, αδυναμία στο ανέβασμα της σκάλας. Από τη νευρολογική εξέταση του παιδιού ανευρέθησαν υποτονία των κάτω άκρων και μείωση έως πλήρης κατάργηση των τενόντων αντανακλαστικών. Από τον αρχικό εργαστηριακό έλεγχο, η γενική αίματος και οι Βιοχημικές εξετάσεις συμπεριλαμβανομένης της CPK ήταν φυσιολογικές, ενώ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) βρέθηκε αυξημένη ποσότητα λευκώματος (72 mg/dl). Η κλινική εικόνα σε συνδυασμό με τη νευρολογική εξέταση και την αυξημένη τιμή λευκώματος στο ΕΝΥ έθεσαν την υποψία για την πιθανή ύπαρξη CIDP. Ακολούθησε νευροαπεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού που ήταν φυσιολογικός και ηλεκτρονευρογραφία της οποίας το αποτέλεσμα έδειξε ότι πρόκειται για περιφερική πολυνευροπάθεια απομυελινωτικού τύπου και επιβεβαίωσε την αρχική διάγνωση. Το παιδί ξεκίνησε θεραπεία με μηνιαίες συνεδρίες χορήγηση ενδοφλέβιας γ-σφαρίνης σε δόση 0,4 mg/kg/H για 5 ημέρες. Πέντε μήνες αργότερα ο μικρός ασθενής εμφανίζει σαφή βελτίωση της κλινικής του εικόνας.

Διαβάστε περισσότερα »

Μελέτη εκτίμησης του εγκεφαλικού νατριουρητικού πεπτιδίου (τύπου-Β) ως δείκτη καρδιοτοξικότητας σε παιδιά με αιματολογικές κακοήθειες

Η εφαρμογή ενχαπκών χημειοθεραπευτικών πρωτοκόλλων που περιλαμβάνουν ανθρακυκλίνες σε παιδιά με κακοήθη νοσήματα είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την πρόκληση πρώιμων και όψιμων καρδιαγγειακών βλαβών. Σκοπός τηε προοπτικής μελέτης μας ήταν η εκτίμηση του τύπου Β ή εγκεφαλικού νατριουρητικού πεπτιδίου (B- type or brain natriuretic peptide; BNP) ωε πρώιμου δείκτη καρδιοτοξικότηταε μετά την ολοκλήρωση τηε εντατι- κήε χημειοθεραπείας σε παιδιά με αιματολογικές κακοήθειες. Υλικό της μελέτης μας αποτέλεσαν 20 παιδιά (μέση ηλικία 7±4.21 έτη) με αιματολογικές κακοήθειες. Οι ασθενείς μελετήθηκαν κατά τη διάγνωση (t=0) και μετά την ολοκλήρωση της εντατικής χημειοθεραπείας (t=1). Για κάθε ασθενή έγινε καταγραφή των δημογραφιών δεδομένων (φύλο, ηλικία), του υποκείμενου νοσήματος, τηε αθροιστικής δόσης ανθρακυκλινών (mg/m2) καθώς και μέτρηση του BNP στους προαναφερόμενους χρόνους. Επιπλέον, για κάθε ασθενή της μελέτης έγινε εκτίμηση της συστολικής λειτουργίας της αριστερής κοιλίας με μέτρηση του κλάσματος εξώθησης (ejection fraction; EF) και του κλάσματος βράχυνσης (shortening fraction; FS) με υπερηχογράφημα καρδιάς στους χρόνους 0 και 1 αντίστοιχα. Αποτελέσματα: Από τη υπερηχογραφική καρδιολογική εκτίμηση των ασθενών διαπιστώθηκε παθολογική τιμή.

Διαβάστε περισσότερα »

Νευροψυχολογικές απώτερες επιπλοκές σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες ιαθέντες από παιδική οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία – πρόδρομα αποτελέσματα

Η οξεία λεμφοβλαστκή λευχαιμία (OAA) είναι η συχνότερη κακοήθης, νεοπλασματική νόσος της παιδικής ηλικίας. Με τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα η 5ετής επιβίωση αγγίζει το 80%. Με την επίτευξη υψηλών ποσοστών ίασης η έρευνα στρέφεται στις επιπλοκές από τη θεραπεία και στην ποιότητα ζωής των παιδιών που θα επιβιώσουν. Ανάμεσα στις συχνότερα αναγνωρίσιμες απώτερες επιπλοκές περιλαμβάνονται οι νευροψυχολογικές, δηλαδή οι επιπτώσεις στην ικανότητα μάθησης, στην προσοχή, στη μνήμη και εν γένει στο νοητικό πηλίκο. Η μελέτη εκπονείται με τη συμμετοχή παιδιών και εφήβων που νοσηλεύτηκαν στο Ογκολογκό τμήμα του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ και στο Ογκολογκό τμήμα του Γ.Ν.Θ. Ίπποκράτειου".

Διαβάστε περισσότερα »

Η ποζιτρονιακή τομογραφία στην παιδιατρική ογκολογία

Η απεικόνιση με τη χρήση ποζιτρονίων στα παιδιά εφαρμόζεται σήμερα σε περιορισμένο επίπεδο διεθνώς. Το ισχυρό πλεονέκτημα της απεικονιστικής αυτής μεθόδου, έναντι της συμβατικής αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας είναι ότι αυξάνει το ποσοστό βεβαιότητας στις διαγνώσεις αλλά και προσφέρει σημαντική πληροφορία στην ογκολογία, έτσι ώστε σε πολλές περιπτώσεις τροποποιεί τη στρατηγική αντιμετώπισης ενός νοσήματος. Επιπλέον, η ποζιτρονιακή απεικόνιση παρέχει το ουσιαστικό πλεονέκτημα της παρακολούθησης του θεραπευτικού αποτελέσματος. Παρ’ όλο που στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα μηχάνημα ποζιτρονιακής απεικόνισης, η ανασκόπηση αυτή στοχεύει στην ενημέρωση της παιδιατρικής κοινότητας για τις πολλαπλές χρήσεις αυτού του τόσου σημαντικού απεικονιστικού μέσου της πυρηνικής ιατρικής στην παιδιατρική ογκολογία.

Διαβάστε περισσότερα »

“Ογκοι κεντρικού νευρικού συστήματος στην παιδική ηλικία: Συμπτωματολογία και διάγνωση

Περιγράφονται 5 περιπτώσεις παιδιών με όγκο του κεντρικού νευρικού συστήματος (Κ.Ν.Σ). Όλα τα παιδιά πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο εκδήλωσαν εμετούς, συχνότερα νυχτερινούς ή πρωινούς. Συμπτώματα, όπως η κεφαλαλγία, η πάρεση του προσωπικού νεύρου και η αλλαγή της συμπεριφοράς δεν αξιολογήθηκαν έγκαιρα, ώστε η προσαγωγή των παιδιών στο νοσοκομείο να γίνει σε συντομότερο χρονικό διάστημα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Οι σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, παρέχουν τη δυνατότητα γρήγορης και τεκμηριωμένης διάγνωσης των όγκων του Κ.Ν.Σ της παιδικής ηλικίας, οι οποίοι αποτελούν τη δεύτερη σε συχνότητα κακοήθεια μετά τη λευχαιμία.

Διαβάστε περισσότερα »
Scroll To Top