Μη χασετε

Αρχείο άρθρων

Ανώμαλη περιστροφή του εντέρου με ταινίες του LADD

Η ανώμαλη περιστροφή του εντέρου γύρω από την άνω μεσεντέρια αρτηρία, κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, αναφέρεται με τον όρο malrotation εντέρου. Η κλινική εικόνα του malrotation μπορεί να είναι είτε συμπτωματική, είτε ασυμπτωματική. Στις περιπτώσεις που είναι συμπτωματική εκδηλώνεται στη νεογνική ηλικία με σημεία υψηλής εντερικής απόφραξης ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες με χρόνια διαλείποντα κολικοειδή άλγη και εμέτους. Περιγράφεται η περίπτωση ενός κοριτσιού ηλικίας 6 ετών με malrotation και ταινίες του Ladd, λόγω της αβληχρής συμπτωματολογίας, της καλής γενικής κατάστασης και της αυξημένης θρέψης που παρουσίαζε, δεδομένα που καθυστέρησαν τη διάγνωση μέχρι την ηλικία αυτή.

Διαβάστε περισσότερα »

Σύνδρομο Down και κοιλιοκάκη

Τις τελευταίες δεκαετίες τεκμηριώθηκε η μεγαλύτερη συχνότητα αυτοανοσοποιητικών νοσημάτων στα παιδιά με σ. Down (DS) όπως υποθυρεοειδισμός, σ. διαβήτης τύπου I, κοιλιοκάκη (CD), αλωπεκία, μω- ρίαση, λεύκη. Σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνήσουμε την συχνότητα της κοιλιοκάκης CD σε μη ιδρυ¬ματικούς ασθενείς με (DS) στη Β. Ελλάδα. Ερευνήθηκαν 73 ασθενείς (39 αγόρια και 34 κορίτσια). Οι 63 ήταν 1-18 ετών και οι 10 πάνω από 18 ετών. Σε όλους προσδιορίσθηκαν οι ανοσοσφαιρίνες (IgG, IgA, IgM) και οι ανοσολογικοί δείκτες που χρησιμοποιούνται διεθνώς την ανίχνευση CD: α) Τα αντιγλοιαδινικά αντισώματα της τάξεως IgA (IgA-AGA), β) τα αντισώματα έναντι του ενδομυΐου (ΕΜΑ) και γ) τα αντισώματα έναντι της δι- κτυωτής ουσίας (ARA). Σε κανέναν δεν διαπιστώθηκε ανεπάρκεια της IgA. Υμηλός τίτλος IgA-AGA (>0,30 μο¬νάδες φασματοφωτομετρικής απορρόφησης) βρέθηκε σε 20/73 ασθενείς (27,3%). Από αυτούς οι 5 είχαν πολύ αυξημένο τίτλο (0,5 - 1 μον.). Θετικά ΕΜΑ και ARA διαπιστώθηκαν σε 3/73 ασθενείς (4%) διαστοματική βιο¬μία λεπτού εντέρου με την κάμουλα Watson-Crosby πραγματοποιήθηκε σε 5/73 ασθενείς, από τους οποίους οι 3 είχαν όλους τους δείκτες θετικούς και οι 2 μόνον υμηλό τίτλο AGA (0,64 και 0,69 μονάδες αντίστοιχα). Πλήρης ατροφία των λαχνών τυπική για CD διαπιστώθηκε μόνον στους 3 ασθενείς με θετικούς όλους τους δεί¬κτες (4%). Σε δύο από τους τρεις υπήρχε ιστορικό υποτροπιάζοντος διαρροϊκού συνδρόμου και σε δύο βαριά σιδηροπενική αναιμία. Συμπερασματικά: 1) Η συχνότητα της κοιλιοκάκης στους ασθενείς μας βρέθηκε υμη- λή συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, ευρήματα που συμφωνούν με αντίστοιχα άλλων ερευνητών. 2) Σε όλα τα άτομα με DS θα πρέπει να αναζητείται η CD και να αντιμετωπίζεται με στόχο τόσο την πρόλημη της ανά¬πτυξης κακοήδειας μελλοντικά, όσο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

Διαβάστε περισσότερα »

Ioγενείς ηπατίτιδες

Έξι διαφορετικοί ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα: Α, B, C, D, Ε και G. Από αυτούς, εντερικά μεταδιδόμενοι είναι οι Α και Ε και παρεντερικά μεταδιδόμενοι οι Β, C, D, και G. Οι ιοί Α και Ε ...

Διαβάστε περισσότερα »
Scroll To Top