Μη χασετε

Αρχείο άρθρων

Φυματιώδης περικαρδίτιδα σε έφηβο. Περιγραφή περίπτωσης

Η φυματιώδης περικαρδίτιδα αποτελεί σπάνια μορφή εξωπνευμονικής φυματίωσης στις αναπτυγμένες χώρες (0,5-4% των περιπτώσεων), ενώ φθάνει σε ποσοστό μέχρι 65-70% στις αναπτυσσόμενες. Το 25% των ανωτέρω περιπτώσεων αφορά άτομα ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα »

Holter ρυθμού σε παιδιά χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο: Συσχέτιση ευρημάτων με αιτίες παραπομπής

Σκοπός της εργασίας ήταν η καταγραφή των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού με Holter ρυθμού σε παιδιά χωρίς υποκείμενη καρδιακή νόσο και η συσχέτιση των ευρημάτων με τις αιτίες παραπομπής. Μελετήθηκαν αναδρομικά 312 Holter ρυθμού (149 αγόρια, 163 κορίτσια) σε παιδιά ...

Διαβάστε περισσότερα »

Οδηγά σημεία για τη διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών στη νεογνική και βρεφική ηλικία

Η έγκαιρη διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών είναι πολύ σημαντική στη νεογνική ηλικία για τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας των πασχόντων νεογνών. Η διάγνωση όμως είναι δύσκολη, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τα συνήθη συμπτώματα που προκαλούν την προσοχή του παιδιάτρου, όπως το καρδιακό φύσημα. Οι σοβαρές συγγενείς καρδιοπάθειες εκδηλώνονται με τρεις διαφορετικές κλινικές εικόνες τις πρώτες ημέρες της ζωής του νεογνού: κλινική εικόνα κυάνωσης (πχ: μετάθεση των μεγάλων αγγείων με ακέραιο μεσοκοιλιακό διάφραγμα, ατρησία ή βαριά στένωση πνευ- μονικής αρτηρίας), κλινική εικόνα καρδιογενούς shock (πχ: σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής καρδιάς, διακεκομμένο αορτικό τόξο, βαριά στένωση της αορτικής βαλβίδας,σοβαρού βαθμού στένωση του ισθμού της αορτής) ή κλινική εικόνα πνευμονικού οιδήματος (πχ: ολική ανώμαλη εκβολή πνευμονικών φλεβών αποφρακτικού τύπου). Όσον αφορά στη βρεφική ηλικία, για τη σωστή εκτίμηση της βαρύτητας της καρδιοπάθειας, εκτός από το φύσημα θα πρέπει να εκτιμηθούν τα πιθανά συνοδά συμπτώματα όπως ταχύπνοια, κόπωση ή/ και εφίδρωση κατά τη σίτιση, μειωμένη πρόσληψη βάρους, ταχυκαρδία και ηπατομεγαλία.

Διαβάστε περισσότερα »

Πρόληψη Ρευματικού Πυρετού – Διάγνωση και Θεραπεία της οξείας στρεπτοκοκκικής φαρυγγοαμυγδαλίτιδας

Πρόσφατα δεδομένα για την πρόληψη του Ρευματικού Πυρετού Η πρόληψη του ρευματικού πυρετού και των υποτροπών του επιτυγχάνεται με τον έλεγχο των λοιμώξεων από β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (GAS). Η πρωτογενής πρόληψη (πρόληψη του πρώτου επεισοδίου) στοχεύει στη σωστή διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων. Η δευτερογενής πρόληψη στοχεύει στην πρόληψη των υποτροπών μέσω της συνεχούς και μακροχρόνιας χορήγησης αντιμικροβιακής αγωγής, καθώς τα άτομα που νόσησαν από ρευματικό πυρετό έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής μετά από λοίμωξη από GAS. Στις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από ρευματικό πυρετό. Στις αναπτυγμένες χώρες η επίπτωση έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μικρής έκτασης επιδημίες, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναθεώρηση των παλαιότερων οδηγιών που είχαν εκδοθεί το 1995.

Διαβάστε περισσότερα »

Οζώδης σκλήρυνση σε νεογνό μητέρας με κακοήθεια και προγεννητική διάγνωση πολλαπλών όγκων μυοκαρδίου

Η οζώδης σκλήρυνση, γενετική πάθηση που ανήκει στις νευροεκτοδερμικές δυσπλασίες, μπορεί να εκδηλωθεί από τη νεογνική ηλικία. Οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις της στην ηλικιακή αυτή ομάδα συνίστανται σε παρουσία πολλαπλών συνήθως ραβδομυωμάτων στο μυοκάρδιο, φλοιϊκών ή υποεπενδυματικών οζιδίων στον εγκέφαλο, εμφάνιση αμφιβληστροειδικών αμαρτωμάτων και υπόχρωμων δερματικών κηλίδων. Η προγεννητική διάγνωση των καρδιακών ραβδομυωμάτων με τη βοήθεια υπερήχων ήδη από την 20η εβδομάδα κύησης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διενέργειας μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου στο 2–3ο τρίμηνο κύησης για τον εντοπισμό εγκεφαλικών οζιδίων, δίνουν τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης. Περιγράφουμε, σε πρώτη αναφορά, την περίπτωση νεογνού μητέρας με καρκίνο ωοθήκης με προγεννητική διάγνωση πολλαπλών ενδοκαρδιακών όγκων από την 32η εβδομάδα κύησης και στο οποίο ανιχνεύθηκαν μεταγεννητικά πολλαπλοί υποεπενδυματικοί περικοιλιακοί όζοι και αμάρτωμα αμφιβληστροειδούς καθώς και δύο υπόχρωμες δερματικές κηλίδες σε ηλικία 3 μηνών.

Διαβάστε περισσότερα »

Ανάλυση των ατυχημάτων τύπου δηλητηριάσεων μιας διετίας σε Νοσοκομείο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Οι δηλητηριάσεις στα παιδιά αποτελούν συχνή αιτία εισαγωγής στο Νοσοκομείο και απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση. Σκοπός της μελέτης ήταν η καταγραφή των περιπτώσεων δηλητηριάσεων μιας διε­τίας, η διερεύνηση των επιδημιολογικών και κλινικών τους χαρακτηριστικών και των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Μελετήθηκαν 81 παιδιά ηλικίας 5 μηνών έως 13.5 χρόνων (46 αγόρια και 35 κορίτσια]. Δια­πιστώθηκε ότι δηλητηριάσεις ήταν πιο συχνές στα αγόρια και στα παιδιά ηλικίας <3 χρόνων. Οι ουσίες που καταναλώθηκαν κατά σειρά συχνότητας ήταν διάφορα φάρμακα, είδη οικιακής χρήσης, τσιγάρο, παράγωγα πετρελαίου, δικουμαρόλη, αλκοόλη και μανιτάρια. Σοβαρές παρενέργειες εμφάνισαν 13/81 ασθενείς: χη­μική πνευμονίτιδα-παραλυτικός ειλεός (τερεβινθέλαιο], φλεβοκομβική βραδυκαρδία ή/και παύσεις (β-αποκλειστής], ηπατική ανεπάρκεια και κώμα [μανιτάρια], απώλεια συνείδησης και μεταβολική οξέωση (ιβου- προφαίνη], συγχυτική κατάσταση (εισπνοή υγραερίου] και μέθη με υπογλυκαιμία και οξέωση (αλκοολούχα ποτά]. Η έκβαση ήταν καλή σε όλες τις περιπτώσεις με εξαίρεση δύο παιδιά με δηλητηρίαση από μανιτάρια, τα οποία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Η πλειονότητα των δηλητηριάσεων στα παιδιά της μελέτης μας δεν ήταν σοβαρές. Επειδή όμως εκτός από την πρόληψη σημαντικό ρόλο παίζει και η έγκαιρη αντιμε­τώπιση, είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση των παιδιάτρων για τη λεπτομερή λήψη ιστορικού σε παιδιά με σοβαρή και ανεξήγητη συμπτωματολογία.

Διαβάστε περισσότερα »

Οζώδης σκλήρυνση σε νεογνό μητέρας με κακοήθεια και προγεννητική διάγνωση πολλαπλών όγκων μυοκαρδίου

Η οζώδης σκλήρυνση, γενετική πάθηση που ανήκει στις νευροεκτοδερμικές δυσπλασίες, μπορεί να εκδηλωθεί από τη νεογνική ηλικία. Οι κύριες κλινικές εκδηλώσεις της στην ηλικιακή αυτή ομάδα συνίστανται σε παρουσία πολλαπλών συνήθως ραβδομυωμάτων στο μυοκάρδιο, φλοιϊκών ή υποεπενδυματικών οζιδίων στον εγκέφαλο, εμφάνιση αμφιβληστροειδικών αμαρτωμάτων και υπόχρωμων δερματικών κηλίδων. Η προγεννητική διάγνωση των καρδιακών ραβδομυωμάτων με τη βοήθεια υπερήχων ήδη από την 20η εβδομάδα κύησης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διενέργειας μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου στο 2-3ο τρίμηνο κύησης για τον εντοπισμό εγκεφαλικών οζιδίων, δίνουν τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης. Περιγράφουμε, σε πρώτη αναφορά, την περίπτωση νεογνού μητέρας με καρκίνο ωοθήκης με προγεννητική διάγνωση πολλαπλών ενδοκαρδιακών όγκων από την 32η εβδομάδα κύησης και στο οποίο ανιχνεύθηκαν μεταγεννητικά πολλαπλοί υποεπενδυματικοί περικοιλιακοί όζοι και αμάρτωμα αμφιβληστροειδούς καθώς και δύο υπόχρωμες δερματικές κηλίδες σε ηλικία 3 μηνών.

Διαβάστε περισσότερα »

Αντιμετώπιση ευμεγέθους υπογλωττιδικού αιμαγγειώματος με προπρανολόλη σε βρέφος με σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια

Το υπογλωττιδικό αιμαγγείωμα είναι ένας σπά¬νιος, καλοήθης όγκος της παιδικής ηλικίας, που εμφανίζε¬ται κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής με κύρια εκδήλωση τον εισπνευστικό συριγμό. Μπορεί να προκαλέσει σημα¬ντική απόφραξη στην περιοχή του λάρυγγα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή. Περιγράφουμε την περίπτωση ενός κο¬ριτσιού ηλικίας 50 ημερών με υπογλωττιδικό αιμαγγείωμα που εκδηλώθηκε με εισπνευστικό συριγμό από την ηλικία των 3 εβδομάδων και σοβαρά συμπτώματα απόφραξης αεραγωγού για τα οποία χρειάστηκε σε δύο περιπτώσεις ενδονοσοκομειακή νοσηλεία. Κατά τη μικρολαρυγγο- σκόπηση ανευρέθηκε υπογλωττιδικό αιμαγγείωμα που προκαλούσε απόφραξη του λάρυγγα 80% και επιβεβαι¬ώθηκε με μαγνητική τομογραφία τραχήλου. Χορηγήθηκε προπρανολόλη από του στόματος με σημαντική και τα¬χεία ανταπόκριση. Τέσσερεις μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας το βρέφος αναπτύσσεται καλά και παραμένει ασυμπτωματικό. Ο ενδοσκοπικός επανέλεγχος έδειξε ση-μαντική βελτίωση του βαθμού απόφραξης.

Διαβάστε περισσότερα »

Καρδιακή συμμετοχή στην οξεία καλοήθη μυοσίτιδα τns παιδικής ηλικίας

Εισαγωγή: Η οξεία καλοήθη μυοσίτιδα (ΟΚΜ) αποτελεί επιπλοκή ιογενών λοιμώξεων και χαρακτηρίζεται από άλγοs στη γαστροκνήμιση και δυσχέρεια στη βάδιση. Η καρδιακή συμμετοχή που παρατηρείται στις αυτοάvοσεs μυοσίτιδες δεν έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα στην ΟΚΜ. Σκοπόs: Η διερεύνηση τη πιθαvήs πpοσβολήs του μυοκαρδίου και η συσχέτιση με αιτιολογικούς παpάγοvτεs. Ασθεvείs-Μέθοδοs: Μελετήθηκαν 24 παιδιά με πρόσφατη λοίμωξη και μυαλγιη (19 αγόρια-5 κορίτσια) και τέθηκαν σε τρίμηνη παρακολούθηση. Ο εργαστηριακός έλεγχοs περιλάμβανε γενική αίματος, βιοχημικές εξετάσειs, CRP, τροπονίνη, ανίχνευση αντιγόνου ιvφλουέvτζαs, αντισώματα και μυκόπλασμα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ηχοκαρδιογράφημα. Αποτελέσματα: Λευκοπενία παρουσίασε το 62,5% των παιδιών και στο 41,6% συνυπήρχε ουδετεροπενία. Οι τιμέs τη CRP και τη τροπονίνη ήταν φυσιολογιέ στο 87,50% των παιδιών και στο 100ο% αντί-στοιχα. Παρουσιάστηκε μικρή αύξηση των τρανσαμινασών στο 70,8°% και τη LDH στο 45,8% των ασθενών. Η CPK ήταν αυξημένη στο 100°%, με μικρή αναλογική αύξηση τη CPK-MB στο 790% των ασθενών. Ο ιολογία έλεγχοs έδειξε οξεία λοίμωξη από ιό Coxsackie σε 1 ασθενή (συνυπήρχε προσβολή του μυοκαρδίου), και οξεία λοίμωξη από ιό Echo σε 1 ασθενή (χωριs προσβολή του μυοκαρδίου).

Διαβάστε περισσότερα »

Οι επιπτώσεις της άθλησης στο καρδιαγγειακό σύστημα των παιδιών και εφήβων

Η συστηματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει ποικίλες μορφολογικές η λειτουργικές ανωμαλίες του καρδιαγγειακού συστήματος, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «καρδιά αθλητή» η να αποκαλύμει ασυμπτωματικές καρδιακές παθήσεις επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή. Κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνει επίσης η πιθανότητα εμφάνισης αρρυθμιών. O κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών αρρυθμιών και αιφνίδιου θανάτου είναι ιδιαίτερα αυξημένος όταν συνυπάρχουν καρδιακές παθήσεις. Η διάκριση της «καρδιάς του αθλητή» από οργανικές παθήσεις της καρδιάς έχει μεγάλη σημασία, διότι η ανεύρεση καρδιακής νόσου στον αθλητή μπορεί να απαιτεί τη διακοπή της άθλησης με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου. Για τους ανωτέρω λόγους κρίνεται απαραίτητος ο τακτικός ιατρικός έλεγχος σε κάθε αθλητή, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή λήμη ατομικού και κληρονομικού ιστορικού και προσεκτική κλινική εξέταση με έμφαση στην εξέταση του καρδιοαναπνευστικού. Αν προκύπτουν ύποπτα στοιχεία από το ιστορικό ή την κλινική εξέταση, απαιτείται περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηχοκαρδιογράφημα, δοκιμασία κόπωσης). Η προληπτική εξέταση πρέπει να γίνεται 4-6 εβδομάδες πριν από την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας και να επαναλαμβάνεται κάθε 1-3 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα »
Scroll To Top