Μη χασετε

Αρχείο άρθρων

Γιγαντιαία προγεννητική υδρονέφρωση

Η γιγαντιαία προγεννητική υδρονέφρωση είναι ιδιαίτερα σπάνια. Λόγω της σπανιότητας αυτής, περιγράφεται περίπτωση αγοριού, ηλικίας 3,5 χρονών σήμερα, που παρακολουθείται από το τακτικό νεφρο­λογικό ιατρείο της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Α.Π.Θ. (Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ), από ηλικίας 10 ημερών, διό­τι προγεννητικά διαγνώστηκε γιγαντιαία υδρονέφρωση αριστερά (ΑΡ). Σε ηλικία 4 μηνών έγινε μυελοπλα­στική ΑΡ κατά Hynes-Anderson. Τότε η προσθιοπίσθια διάμετρος της ΑΡ πυέλου ήταν 140 mm και η συμ­μετοχή του ΑΡ νεφρού στο GFR ήταν 34%. Το παιδί παραμένει μέχρι σήμερα σε άριστη γενική κατάσταση με πλήρη αποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας.

Διαβάστε περισσότερα »

Μαγνητική ουρογραφία στο παιδιά: ενα νέο κεφάλαιο στην ουροακτινολογία

Η έννοια της μογνητικής ουρογραφίας (magnetic resonance urography - MRU) είναι σχετικά καινούρια. Βασίζεται στη στατική και δυναμική απεικόνιση του οπεκκριτικού και εκκρικού σuστήμοτοs του νεφρού. ΤΟ τελευταία χρόνια θεωρείται ότι η MRU αποτελεί το επόμενο Βήμα στην εξέλιξη τη ουροοκτινολογίος στο παιδιά, συvδυάζοvτοs εντυπωσιακή ανατομική απεικόνιση με ποσοτοποιημένη λειτουργική αξιολόγηση σε μία μόνο εξέταση, χωpίs τη χρήση ιοvτίzουσοs ακτινοβολίας. Συγκεκριμέvεs ποθολογικές καταστάσεις, όπωs νεοπλάσματα, λοιμώξεκ, πορεγχυμοτιές ισχοιμίες, αιμορραγία, οποφράξεις και διομορτίες αναγνωρίζονται με ακρίβεια. Σκοπός της ανασκόπηση τους είναι να παρουσιάσει την τεχνική αυτή και να εστιάσει στις δυνατότητές της, μέχρι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα »

Ευμεγέθη παραουρητηρικά εκκολπώματα Hutch (Περιγραφή μιας περίπτωσης)

Περιγράφεται περίπτωση αγοριού με αμφιστερόπλευρα συγγενή παραουρητηρικά εκκολπώματα Hutch. Τα εκκολπώματα αυτά είναι πρωτοπαθή, συγγενή εκκολπώματα κύστης πολύ κοντά στα συρητηρικά στόμια και συχνά συνδυάζονται με κυστεο-ουρητηρικη παλινδρόμηση (ΚοΠ). Είναι εξαιρετικά σπάνια και μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί μόνο σε αγόρια. Δυνατόν να εκδηλώνονται με ουρολοιμώξεις, λιθίαση, οξεία επίσχεση ούρων και καρκίνωμα. Η αντιμετώπιση τους είναι χειρουργική (εκκολπωματεκτομή).

Διαβάστε περισσότερα »
Scroll To Top